Sluttet med p-pille og dette skjedde

5 ting som skjedde da jeg sluttet med p-pillen

«Som en 16 år gammel jente var jeg i mitt første seriøse forhold, og jeg startet med p-piller, og det virket som helt naturlig ettersom alle mine jevnaldrende veninner også gikk på det. Noen hadde fått det av legen for å regulere tunge perioder, noen for akne og andre fordi de helt enkelt hadde sex.

Mye av grunnen til at jeg startet var nok en underliggende frykt for «tenåringsvansker» som kommer fra våre foreldre, men hvem kan klandre dem? Programmer på TV som Teen Mom» og «16 år og gravid» skremte vel vettet av dem, og de ville nok ikke at det samme skulle skje med meg.

Jeg var på pillen gjennom videregående og høyskole uten problemer. Jeg var sunn og ble ikke gravid. Ti år senere. 26 år gammel gikk jeg fortsatt på pillen, men begynte etter hvert å lære mer om mitt egen kropp. Jeg ante ikke at jeg ikke engang hadde eggløsning på pillen. Jeg visste heller ikke at perioden min ikke var en ekte periode i det hele tatt. Jeg ante heller ikke hvor kort det fruktbare vinduet er for kvinner som ikke bruker hormonell prevensjon. Jeg begynte å lure på om jeg skulle slutte med pillen, men jeg var bekymret for nedgangen i østrogennivåer og hva det ville bety for mitt sinn og kropp. Hva ville skje med kroppen min hvis jeg sluttet pillen? Hva med min følelsesmessige stabilitet, jeg hadde jo tatt kunstige hormoner i over ti år?

En dag tok jeg valget og sluttet sluttet med p-pillen.  Jeg begynte å kjenne hva som skjedde. Flere venninner som hadde sluttet tidligere fortalte meg at det ville ta en stund for kroppen min å komme tilbake til normalen og at jeg kunne forvente noen ustabile uker. Her er noe av det jeg opplevde». Dette er typiske brukerhistorier vi hører fra våre kunder – og hva de opplevet da syklusen igjen ble naturlig.  Vi har lagt til noen kommenntarer til hvorfor det skjer:

Nr. 1:  Merkbar økning av sexlyst

En av de mest vanlige bivirkninger av p-piller er lav sexlyst. Faktisk er det så mange kvinner som opplever dette, at det er blitt litt som en spøk, en grusom en. Du tar en pille for å slippe bekymringer for å bli gravid, bare for å finne ut at du ikke lenger ønsker å ha sex!

3 grunner til at p-pillen gir deg lav sexlyst
1. P-piller erstatter kroppens egne naturlige hormoner med syntetiske hormoner. Disse hormonene, eller hormonhermere som de virkelig er, jevner ut alle topper og daler. Når går du går på p-pillen, tas det viktige sexhormonet progesteron bort, og dette er årsaken til elendigheten.
2. Testosteron er bak sexlysten både hos kvinner og menn. P-piller bidrar til å senke kvinners testosteron-nivå, da dette bl a styres gjennom progesteronet.
3. De fleste kvinner som har en naturlig syklus og ikke bruker p-piller, vil ha høyere sexlyst rundt eggløsning og noen ganger også rett før menstruasjonen. Hvis du bruker p-piller har du ikke eggløsning, og dermed lages det nesten ikke progesteron.  Progesteronet stimulerer ikke bare sexlysten men også andre «gledes- og velværehormoner» som dopamin.

Nr. 2:  Et kortvarig kviseutbrudd

Ikke spesielt moro, men hvis man er forberedt og vet hvorfor det skjer var det helt greit. Hormonell prevensjon fungerer godt for huden, fordi den undertrykker hudfett (talg) til «barndoms nivåer». Det er litt skremmende når du tenker på det, fordi voksne er ment å ha en mye mer sebum enn barn. Sebum er et oljelignende stoff som «smører» hud og hår. Når det sluttes med p-piller, kan det være at talgproduksjonen forbigående trappes opp med økt kvisedannelse som resultat. Dette fordi de kunstige hormonene fra p-pillene bygges ned og nivåene av stoffene etinyløstradiol, cyproterone, og drospirenon faller noe samtidig som det blir en forbigående ubalanse i de mannlige (androgene) hormonene.

Tips til hvordan forebygge og behandle kviser
For best resultat er det lurt å begynne minst to måneder før du slutter med hormonell prevensjon. På den måten blir huden mindre reaktiv, og i bedre stand til å takle endringen.

  • Unngå ku-melkeprodukter pga veksthormonene i disse. Meieri-fri diett er vanligvis den viktigste acne-behandlingen. Bruk av meierismør går allikevel bra
    Ost fra sau og geit går allikevel bra.
  • Unngå konsentrert fruktose. Slik finnes i søte desserter, honning, saft og tørket frukt.
  • Unngå søtsaker og «junk-Food».  Sukker forårsaker akne fordi det trigger et hormon kalt IGF-1.
  • Helt frisk frukt er greit i moderate mengder.
  • Ta sinktilskudd. Nivået av mineralet sink har vært for lavt og kobber for høyt under p-pillebruken. Disse balanseres igjen etter hvert av progesteronet.
    Sink reduserer dessuten keratinproduksjonen, og holder porene åpne. Det dreper også bakterier.
  • Etter p-pille-slutt eventuelt benytte «IQ-QI ultimate feminine care»  som erfaringsmessig virker positivt.

Skulle du allikevel oppleve akne etter at du har sluttet med p-piller eller annen hormonell prevensjon, er det viktig å tenke på at dette er noe som vil gå over, så hold ut.

Nr. 3:  Følte meg mer attraktiv og sexy

Dette tror jeg har en sammenheng mellom økt sexlyst og mer energi. Kvinner uten en frukbar del i sin syklus, er mindre attraktive for menn. Kvinners væremåte, hvordan de går, snakker og ser ut gjennom de fruktbare dagene, fungerer som signaler til menn. Forskning viser at kvinner som har eggløsning blir sett på som mer attraktive enn de som ikke har det. En kvinnes stemme blir høyere, ansiktet blir mer symmetrisk, og hennes ganglag forskjellig på fruktbare dager sammenlignet med ikke-fruktbare dager.

Nr. 4:  Sterkere orgasmer

Dette var overraskende men, helt klart positivt. I en studie utført ved Indiana University i 2011, undersøkte forskere ved Center for Sexual Health Promotion sex livet til 1 101 kvinner, hvorav halvparten brukte hormonelle former for prevensjon (p-plaster, p-ring/Nuvaring eller p-piller) og halvparten av disse brukte kondomer, rytme metoden, fruktbarhetscomputere, PFC, eller andre naturlige former for prevensjon. De oppdaget at mens begge gruppene hadde samme nivå av intimitet med sin partner, hadde kvinnene som bruker hormonell prevensjon et lavere nivå av opphisselse, smøring, hyppighet av sex, og antall orgasmer.

Hormonelle former for prevensjon øker nivået av SexHormonBindende Globulin (SHBG) opptil fire ganger det normale nivået i kvinnekroppen. Når SHGB øker, frigjøres testosteron, noe som bidrar til at sexlysten avtar. Samtidig stiger også langtidsstresshormonet opp til 4 ganger normalen – og dette kan også være hemmende.

Nr. 5:  Følelsen av naturlig syklus

Jeg merket fort at bare det å vite at jeg igjen hadde en naturlig syklus, gjorde at angsten for skadevirkningene av hormonelle prevensjonsmidler forsvant, og jeg følte meg mer i ett med meg selv. Hormonelle prevensjonsmidler roter med kroppens normale hormonelle funksjoner, og dette tærer på kvinners systemer. Det kan føre til alt fra humørsvingninger til vektøkning. Hormonelle prevensjonsmidler pumper overflødig syntetisk østrogen eller gestagen, en progesteron-hermer ut i kroppen din, mens lever og galleblære må bryte ned denne «kroppsfremmede giften» og får dermed økt belastning . Når disse organene blir stresset, skaper kroppen din gallestein, forårsaker kvalme, hodepine, smerter, irritabilitet, blodpropp, og (ironisk nok) drastisk reduserer sexlysten.

Gode sikre alternativer til p-piller

De Personlige Fruktbarhets-Computerne, PFC, Pearly og Ladycomp er helautomatiske og supernøyaktige. Du måler tempen – denne lagres – og resten går av seg selv.  Temperaturen er lav fra mens til eggløsning, stiger dagen etter og er høy frem til mens igjen hvor den igjen faller.  På denne måten finner PFCen eggløsning og markerer fruktbare dager med rødt og sikre dager med grønt lys.  Det legges i utgangspunktet inn røde dager fra 5 dager  før eggløsning og 2 etter som er det fruktbare vinduet. Alt protokolleres og kan skrives ut –  i Ladycomp 6 ser du dessuten temp-kurve og mye mer i displayet.  Selve sensoren er high-tech og er supernøyaktig. Du slipper å bruke et termometer, skrive av verdien og så mate den inn i en app eller regneark.

Kliniske studier har vist at effektiviteten og sikkeheten av å bruke av naturlig prevensjon er like sikkert som p-piller og annen hormonell prevensjon. Temperaturmetoden – eller BBT-metoden (Body Basal Temperature ) er internasjonalt klassifisert som en av de sikreste, og er i samme klasse som hormonell prevensjon, spiral og sterilisasjon. Sikkerheten ligger mellom 99,3 og 99,5% ved korrekt bruk og er bekreftet i flere kliniske, medisinske studier. Sikkerheten er gitt i praksis – Ladycomp har vært på markedet i 30 år og er nå i 6. generasjon.

Hvilken skal jeg velge?

Grunnlaget og sikkerheten er det samme for alle Ladycomp-modellene og Pearly. Du måler temperaturen under tungen med en supernøyaktig sensor hver dag når du våkner. Hopper du over en dag eller to, går det helt fint. Tempen vises sammen med syklusdag og grønt når det er sikkert og rødt eller gult på de fruktbare respektive usikre dagene. Når menstruasjonen kommer, registrerer du den.

Ladycomp 6-serien – Ny i 2015. Fargedisplay, menyføring, sensor i ledning slik at du kan se displayet under måling, ny sensor måler ca 30% raskere enn tidligere, kan kobles til PC/Mac, drives av 2 AAA-batterier du kan skifte selv. 130 g m batterier. Les mer om Ladycomp 6 serien

 

Pearly – Vårt mest solgte til prevensjon gjennom tidene og fortsatt like aktuell. Hengslet sensor som du vipper ut og legger under tungen, sort hvitt display, innebygget batteri med 2-4 års drift – må skiftes hos PFC Nordic, 50 g. Betjenes med 3 taster: Sirkel = OK, minus = Nei eller tilbake i klokke eller kalender, pluss = Ja eller frem. Enklere kan ikke prevensjon bli! Les mer om Pearly

 

 

Et sikkert alternativ

LadyComp, Pearly eller Daysy er sikre prevensjonsalternativ – og ideelle for alle som prinsippielt ikke vil bruke hormonell prevensjon eller spiral, for alle som av medisinske årsaker ikke kan eller av medisinske årsaker bør bruker hormonell prevensjon eller spiral. Disse 3 gruppene representeer rundt 50% av kvinner i fruktbar alder.