Slik slutter du med p-piller

P-piller: Hvorfor du bør og hvordan slutte med p-piller

P-piller skremmer nesten livet av meg. Jeg har nylig sjekket de forskjellige kombinasjonspillene, og oppdaget at en enkelt pille inneholder over 20 ganger mer østrogen en kroppen selv lager i løpet av et døgn. Pillens jobb er kort og godt ved hjelp av en ekstra østrogen-dose å undertrykke progesteron, hormonet som trengs for å bli gravid.

Benytter du slike p-piller over år, får du i deg store mengder syntetisk østrogen som er designet til å lure kroppen. De har østrogene effekter, og sannsynligheten er meget høy for at  du ender opp som en østrogen-dominant kvinne. Østrogendominans er ensbetydende med ubalanse i sexhormonene, noe som kan få katastrofale følger.  Østrogendominanse er forløper for flere hormonrelaterte kreftformer, som for eksempel brystkreft.

Studier på sammenhengen mellom hormonell prevensjon og økt risiko for brystkreft viser blandede resultater. Historisk ser man allikevel sammenhengen nokså klart.  Fra å ha vært en relativ sjelden kreftform, eksploderte antall tilfeller i USA etter p-piller ble tatt i bruk.  Noen år senere skjedde det samme i Storbritannia som var det andre landet som innførte p-piller i stor stil. 20 år senere eksploderte antall tilfeller brystkreft i China. Hvorfor? Boken «Hvordan forebygge brystkreft» tar for seg det meste.  Nedsatt stoffskifte og forhøyede kortisolverdier, dvs økt stress, er andre typiske følger av østrogendominanse.  Det er ikke rart at p-piller i pakningsvedlegget har en lang liste over bivirkninger.  Lege Siri Aabel har beskrevet en del av disse i artikkelen «Skjulte bivirkninger av p-piller og hvordan de kan skade kroppen».

[trx_infobox style=»info» closeable=»no» top=»inherit» bottom=»inherit» left=»inherit» right=»inherit»]Her er noen av de vanligste bivirkningene av p-piller: Hodepine, svimmelhet, kvalme, ømme bryster, vektøkning, humørsvigninger, depresjon, irritabilitet. De fleste tenker ikke over at skjedinfeksjoner, skjedesopp, vitamin- og mineralmangel, nedsatt stoffskifte og feil ph i kroppen, migrene, pms, brystkreft og livmorkreft mm som regel henger sammen med østrogendominanse. Det siste tankekorset er at svært mange opplever redusert sexlyst. [/trx_infobox]

En annen alvorlig bivirkning skal også nevnes: Depresjon.  Studier viser at p-pillen øker risikoen for depresjon, spesielt hos tenåringer. Dette var meg. Jeg begynte å ta p-piller da jeg gikk på videregående og opplevde en så alvorlig depresjon at jeg ville låse meg inn på vaskerommet hver kveld for å gråte. Jeg ante ikke hvorfor eller hva som skjedde med meg. Det var skremmende.

Jeg var av og for det meste på pillen i litt over 10 år før jeg endelig sa stopp, nok er nok. Da jeg begynte å ta p-pillene i tenårene, fikk jeg allerede i den første uken en skjedeinfeksjon. Jeg visste ikke engang at det var en soppinfeksjon, ettersom dette var helt nytt. Jeg skulle ønske at jeg hadde viss det jeg vet nå etter å ha lest meg opp på «kvinner og hormoner».  Soppinfeksjon er en vanlig bivirkning, fordi for mye østrogen også undertrykker hormonene som balanserer mage, tarm og skjede.

Hvordan slutte med p-piller?

For det første, hva er et fornuftig alternativ?  Etter en del undersøkelser bestemte jeg meg for en LadyComp, en Personlig FruktbarhetsComputer eller PFC, som ved riktig bruk er like sikker som hormonell prevensjon, men helt uten bivirkninger. Jeg tar tempen om morgenen og resten gjør LadyComp automatisk. Jeg får grønt på sikre dager og rødt på fruktbare – og har dessuten fått full kontroll på syklus og eggløsninger.

Hvis du har funnet ut at at hormonell prevensjon ikke er for deg og vil slutte,  går det an å slutte tvert, selv om de fleste velger å gå brettet ut.  I begge tilfelle kommer det en kunstig blødning.  Det kan komme en eggløsning i fortsettelsen, så det er viktig å være påpasselig å bruke kondom.  Bruker du LadyComp eller Pearly, kan du begynne med en gang – og de vil da begynne å kartlegge syklusen. Blir første syklus «rar», sletter du denne ved neste blødning som er første naturlige menstruasjon og begynner på ny.

[trx_infobox style=»info» closeable=»no» icon=»icon-icon2″ top=»inherit» bottom=»inherit» left=»inherit» right=»inherit»]I følge informasjon fra PFC Nordic, er det mange som får eggløsning allerede i første syklus – så det er viktig å være påpasselig fra 5. dag etter første dags blødning – og i tilfelle bruke kondom. Neste Mens er første ordentlige eller naturlige mens, og deretter fungerer syklusen rimelig normalt for de fleste.  Noen går 2-3 måneder før første Mens kommer, og noen veldig få går fra 6 – 18 måneder før kroppen har tatt seg inn igjen og begynner å fungere normalt. [/trx_infobox]

Inger fra Flekkefjord

Enkle tips for å støtte kroppen og få balanse i sex-hormonene

  • Kostilskudd med alle vitaminer, sporstoffer og mineraler
  • Probiotika for å støtte mage-tarm.  Probiotika finnes bl a i Youghurter og gjærede matvarer (ikke brød)
  • Stimulere leverfunksjonen – som er kroppens «rengjøringssentral».  Helt biologisk D-drink fra Fit-Line er noe av det mest interessante vi i så måte har kommet over, 14 porsjonsposer, – en røres ut i vann og drikkes daglig før frokost i 14 dager – og energinivået stiger hos de fleste.  Pris kun kr 354 i PM-nettbutikken
  • Hvis tempen ikke går skikkelig opp etter eggløsning, skyldes dette nedsatt gullegmefunksjon og at det lages for lite progesteron fra eggløsning til mens:
    Vi anbefaler i slike tilfeller Iq-Qi kremen Ultimate Feminine Care som i praksis har vist å støtte og styrke syklusen
  • Prioritere et sunt kosthold og unngå store svigninger i blodsukkeret, dvs vær selektiv  med raske karbohydrater som sukker og stivelse og velg fett med omhu.  I siste tilfelle pass på å få nok omega 3.  Riktig forhold mellom omega 3 og 6 er veldig viktig for å få riktig kolesterol – som igjen er viktig for balansen mellom sexhormonene.
  • Føler du at kroppen ikke er i balanse, eller er du overvektig eller sterkt overvektig, anbefales et opplegg kalt «CellRESET». Kostholdet legges om i 28 dager og du spiser kun normal mat, men uten å sultefores.  De fleste tar av 8-10 kg og får orden på hormonsystem, blodtrykk, insulin og triglyserider. Over 90% holder deretter vekten.  Kontakt PFC Nordic som kvalifisert kan gi deg råd og veiledning om dette.

 

Ladycomp – både syklus- og helsemonitor

Når du bruker LadyComp, kartlegges syklusen automatisk, og du ser fort om eggløsningen er regelmessig eller ikke. Med LadyComp 6 og 6B har du «stål-kontroll» og ser alt i displayet. Variabel sykluslengde betyr ubalanse mellom østrogen og progesteron.  Jevn sykluslengde og flott temperaturstigning etter eggløsning og stabilt høye temperaturer frem til Mens viser progseteronnivået og at det er balanse mellom østrogen og progesteron.  Alt dette ser du i displayet og i statistikken.  Er temperaturkurven i seg selv variabel – dvs mye opp og ned – tyder dette på ubalanser og/eller matintoleranser.  Er dette situasjonen og du tar dette til følge og «jobber litt med seg selv», jfr tipsene ovenfor, vil du fort kunne se og dokumentere endringene i LadyComp.  Snedig!

Hvilken skal jeg velge?

Grunnlaget og sikkerheten er det samme for alle Ladycomp-modellene, Pearly og Daysy. Du måler temperaturen under tungen med en supernøyaktig sensor hver dag når du våkner. Hopper du over en dag eller to, går det helt fint. Tempen vises sammen med syklusdag og grønt når det er sikkert og rødt eller gult på de fruktbare respektive usikre dagene. Når menstruasjonen kommer, registrerer du den.

Ladycomp 6-serien – Ny i 2015. Fargedisplay, menyføring, sensor i ledning slik at du kan se displayet under måling, ny sensor måler ca 30% raskere enn tidligere, kan kobles til PC/Mac, drives av 2 AAA-batterier du kan skifte selv. 130 g m batterier. Les mer om Ladycomp 6 serien

Pearly – Vårt mest solgte til prevensjon gjennom tidene og fortsatt like aktuell. Hengslet sensor som du vipper ut og legger under tungen, sort hvitt display, innebygget batteri med 2-4 års drift – må skiftes hos PFC Nordic, 50 g. Betjenes med 3 taster: Sirkel = OK, minus = Nei eller tilbake i klokke eller kalender, pluss = Ja eller frem. Enklere kan ikke prevensjon bli! Les mer om Pearly

Et sikkert alternativ

LadyComp og Pearly er et sikkert prevensjonsalternativ – og ideelle for alle som prinsippielt ikke vil bruke hormonell prevensjon eller spiral, for alle som av medisinske årsaker ikke kan eller av medisinske årsaker ikke bør bruke hormonell prevensjon eller spiral. Disse 3 gruppene representerer rundt 50% av kvinner i fruktbar alder.