Studie om p-piller

Ny studie viser en ubehagelig sannhet om P-pillen

Forskere har gjennom en ny studie funnet en ubehagelig bivirkning ved bruk av P-piller som prevensjon. P-piller er en relativt enkel måte for kvinner å unngå uønsket graviditet, og derfor er det også den mest vanlige prevensjons for millioner av kvinner verden over. Men økt forskning om skadevirkningene av den lille pillen, har gjort at stadig flere velger hormonfrie prevensjonsmidler.

Mange kvinner opplever bivirkninger av p-piller, og de mest kjente bivirkningene av p-piller er: Vaginal blødning, kvalme, ømme bryster, hodepine, vektøkning, humørsvingninger, soppinfeksjon i skjeden, nedsatt sexlyst, utflod og visuelle endringer ved bruk av kontaktlinser. Ifølge ny forskning fra det svenske universitetet Karolinska Institutet og Stockholm School of Economics har piller også en mental effekt.

– Til tross for at anslagsvis 100 millioner kvinner verden over bruker p-piller, vet vi forbausende lite om effekten av pillene på kvinners helse, sier Angelica Lindén Hirschberg, professor ved Institutt for kvinner og barns helse ved Karolinska Institutet.  Det er relativt lite vitenskapelig informasjon om p-piller påvirker livskvalitet og depresjon, og derfor har hun nettopp ledet et forskerteam for å undersøke akkurat dette.

Studie P-pillen vs Placebo

340 friske kvinner i alderen 18 til 35 år deltok i prosjektet. Over en periode på tre måneder fikk de enten placebo-piller eller p-piller som inneholdt østrogenet etinyløstradiol. Disse er de mest utbredte i Sverige og mange andre land.

Verken forskningsledere eller kvinnene selv visste hva som var den riktige pillen. Etter tre måneder fant forskerne ut at livskvaliteten hos kvinnene som fikk virkelige p-piller var betydelig lavere enn hos de som hadde fått placebo-piller. Forskerne konkludere med at humør, trivsel, selvkontroll og energi ble negativt påvirket av p-piller. Og det er verdt å ta hensyn til, sies det i pressemeldingen.»Dette er noe som bør tas i betraktning og vurderes når legene gir ut p-piller, og når du velger et prevensjonsmiddel», sier Niklas Zethraeus fra Institutt for Learning, informatikk, ledelse og etikk ved Karolinska Institutet. Studien er publisert i tidsskriftet Fertility ans Sterility.

Hva er det som skjer?

De kunstige P-pille-hormonene manipulerer kroppen slik at kvinner ikke får eggløsning. De er dermed ikke er fruktbare – slik at de uten risiko kan ha sex når de vil. Svært få er på den annen side klar over følgene. Siden syklusen tas bort, dannes det ikke noe gult legeme etter eggløsning, og kroppen produserer ikke progesteron i normale mengder fra eggløsning til mens. Progesteron er absolutt nødvendig for å få til et svangerskap.
MEN progesteron har i tillegg en rekke videre funksjoner i kroppen: Det styrer langtidsstresshormonet kortisol som i tendens automatisk går opp hos p-pille-brukere.

Dette har vidtrekkende konsekvenser og fører f eks til redusert treningsutbytte og personlighetsendringer. Det styrer videre hormonet aldosteron som regulerer pH (surhetsgrad) og saltbalansen i kroppen – og dermed til en viss grad blodtrykket. Feil pH i kroppen påvirker immunforsvaret negativt. Til sist er det en motvekt til østrogenet – og når progesteron går i svikt, går østrogen opp og påvirker stoffskiftet negativt. Samtidig økes mineralet kopper som fører til at sink går ned. Sink er igjen essensielt for muskelstoffskiftet og mye mer. Sist, men ikke minst, er det progesteronet som stimulerer hjernen til å lage kroppens egne lykkehormoner.

Vil du vite mer om dette, anbefaler vi filmen P-piller – Hormonprevensjon som du kan kjøpe som DVD i vår nettbutikk. Dette viser nokså klart hvorfor mange p-pille-brukere eller brukere an annen hormonell prevensjon opplever redusert livskvalitet. Slikt skjer ikke nødvendigvis over natt, men kommer hos mange gradvis – og ikke alle finner ut at prevensjonen er årsaken.

Fasisten er enkel:

Østrogen og Progesteron skal være i balanse. Tenk på en bilmotor: Østrogenet gir fremdrift, Progesteronet gir kjøleenergien. Hva skjer hvis en bilmotor ikke får kjøling?

Vår anbefaling er Ladycomp 6

Med Ladycomp 6 har du et sikkert hormonfritt prevensjonsalternativ som gir deg full kontroll over syklusen. Alt du gjør er å måle tempen når du våkner og registrere mens når denne kommer – resten er helautomatisk. Du får grønt lys på sikre dager, rødt på fruktbare. I displayet ser du med en gang av tempkurven og kalendervisningen om balansen mellom østrogen og progesteron er i orden – og du har videre mens-kalender for de neste 6 måneder. Les mer om Ladyocmp 6.