Naturlige prevensjonsmidler

Slik kommer du igang med naturlig prevensjon

Naturlig prevensjon øker sterkt i popularitet fordi det er null bivirkninger, og er like sikkert som hormonelle prevensjonsmidler. Hva betyr naturlig prevensjon? Kort og godt at man benytte kunnskap om kroppens fysiologi til å finne eggløsning og dermed frukbare dager. Vi tar i det følgende for oss alt du trenger vite for å komme igang med naturlig prevensjon.

Den enkleste måten å komme i gang med naturlig prevensjon, er å bruke en PFC, Personlig Fruktbarhets-Computer. Og hvordan virker en PFC? Den finner eggløsningen ved hjelp av kroppens temperaturstigning dagen etter eggløsning og kan slik angi sikre og fruktbare dager.

Ved korrekt bruk er PFCene Ladycomp og Pearly opptil 99,5 % sikker. Det selvlærende dataprogrammet kartlegger din personlige syklus, finner eggløsningene og angir hvilke dager du må bruke beskyttelse for ikke å bli bli gravid.

Eggløsning betyr at eggcellen frigjøres, dvs presses og skylles ut fra det modne egget som ligger ytterst i eggstokken. Eggcellen fanges så opp av egglederen hvor en eventuell befruktning finner sted. Restene av egget er igjen i eggstokken og videreutvikles til å bli det gule legemet – som straks begynner å produsere hormonet progesteron. Det er dette som er termisk og får kroppstempen til å stige 0,2 – 0,4 grader – og tempen forblir høy frem til mens igjen.

Så lenge det er høy temp, kommer det ikke flere eggløsninger – og det er sikkert å ha sex. Dette er grunnlaget for naturlig prevensjon. Vil du vite mer om sikkerhet?

Hva gjør du?

Du måler morgentemperaturen med en Pearly eller Ladycomp PFC før du står opp. Kroppen er da helt avslappet og temperaturen er det nærmeste vi kommer kroppens grunn- eller basal-temperatur. De store muskelgruppene produserer ennå ingen egenvarme, og dette gir like målebetingelser hver gang. Etter måling som tar kun 30-40 sekunder, vil Pearly eller Ladycomp vise grønt eller rødt – som er et sikkert utsagn for de neste 24 timene. En grønn dag betyr «ikke er fruktbar» og sex kan nytes uten beskyttelse. En rød betyr fruktbar, og avhold eller beskyttelse kreves for å forhindre graviditet.

Naturlig prevensjon er sikkert

Kliniske studier har vist at effektiviteten av bruken av naturlig prevensjon er like sikkert som p-piller og annen hormonell prevensjon. BBT-metoden ( Body Basal Temperature ) er internasjonalt klassifisert som en av de sikreste, og er i samme klasse som hormonell prevensjon, spiral og sterilisasjon. Den må ikke forveksles med metoden «sikre perioder» som er noe helt annet.

Ladycomp feirer i år 30-års jubileum og produseres i Tyskland etter strenge krav til sikkerhet i alle ledd både for hardware og software. Som et ledd i prosessen er det deponert et stort referansebibliotek med alt fra enkle til kompliserte målte sykler og hvordan de tolkes. Sikkerheten ligger mellom 99,3 og 99,5% ved korrekt bruk og er bekreftet i flere kliniske, medisinske studier. Sikkerheten i praksis er gitt – noe 30 år i markedet vitner om.

Hva er fysiologiske grunnlaget?

Det fruktbare vinduet i en syklus er 5 dager før og to etter eggløsning. Sædcellene kan «gjøre jobben» i opptil 5 dager, og eggcellen må befruktes innen 18-24 timer etter eggløsning. Første dag med høy temp er følgelig «farlig» – og metodisk må andre dag vise høy temp og være rød. Dette gir et vindu på 7 fruktbare dager i en syklus. Siden sykluslengde kan variere litt, vil de fleste oppleve 8-10 røde dager pr syklus. Vil du vite mer om sikkerhet?

Hvorfor velge en PFC som Ladycomp eller Pearly?

De er helautomatiske og supernøyaktige. Du måler tempen – denne lagres – og resten går av seg selv. Selve sensoren er supernøyaktig. Du slipper å bruke et termometer, skrive av verdien og så mate den inn i en app eller regneark.

Hvilken skal jeg velge?

Grunnlaget er det samme for alle for både Ladycomp og Pearly. Du måler temperaturen under tungen med en supernøyaktig sensor hver dag når du våkner. Hopper du over en dag eller to, går det helt fint. Tempen vises sammen med syklusdag og grønt når det er sikkert og rødt eller gult på de fruktbare respektive usikre dagene. Når menstruasjonen kommer, registrerer du den.

Ladycomp 6-serien – Ny i 2015. Fargedisplay, menyføring, sensor i ledning slik at du kan se displayet under måling, ny sensor måler ca 30% raskere enn tidligere, kan kobles til PC/Mac, drives av 2 AAA-batterier du kan skifte selv. 130 g m batterier. Les mer om Ladycomp 6 serien

 

Pearly – Vårt mest solgte til prevensjon gjennom tidene og fortsatt like aktuell. Hengslet sensor som du vipper ut og legger under tungen, sort hvitt display, innebygget batteri med 2-4 års drift – må skiftes hos PFC Nordic, 50 g. Betjenes med 3 taster: Sirkel = OK, minus = Nei eller tilbake i klokke eller kalender, pluss = Ja eller frem. Enklere kan ikke prevensjon bli! Les mer om Pearly

UA-3520659-1